Tvillinger

Ultralydklinikken for Gravide har stor erfaring med tvillinger - og prisen er den samme uanset om der er en, to eller tre små babyer.

At vente tvillinger er helt specielt, og scanning af tvillinger er en udfordring og kræver stor erfaring. Hvis tvillingerne har hver sin moderkage vil 25% være enæggede og 75% være tveæggede. Har tvillingerne samme moderkage vil de 100% sikkert være enæggede.

 

Tidlig skanning

Allerede i uge 5 kan vi se om, der er tvillinger, hvis tvillingerne ligger i hver sin helt adskilte fostersæk. Hvis tvillingerne deler moderkage, men har en hinde imellem sig kan dette ses i 6 fulde uger. Først når man kan se et fosterhjerte slå, kan man nøjagtigt tælle, hvor mange fostre der findes.

Billedet til højre viser tvillinger i uge 8, og billedet til venstre viser tvillinger i uge 10. Den helt tidlige skanning foregår vaginalt - altså en indvendig skanning. Hvis de små ligger til det kan vi prøve at skanne 3D. Vi giver ingen garanti for, at det kan lade sig gøre så tidligt, og vi giver ingen ny skanning, hvis det ikke kan lade sig gøre, men vi vil gerne forsøge, så du kan få nogle helt specielle billeder med hjem.

Venter du tvillinger foreslår vi, at du benytter dig af vores tilbud med tidlige skanninger til halv pris frem til uge 13. Når du har været til skanning og betalt fuld pris for den
første, er de efterfølgende til halv pris, så ofte du har lyst. Det er en kæmpe oplevelse, at se de små vokse frem.

 

Kønsskanning i uge 14.

Fra fulde uger kan vi se hvilket køn børnene har.

Det kan være vældig svært at se køn hos tvillinger. Men endnu er ingen gået forgæves herfra. Måske skal man komme gratis igen, men alle ender med at få kønnet at vide.

Hvad får jeg med hjem til en kønsskanning i uge 14, hvor der er afsat 30 min til mit besøg.

 • En lang film af hele undersøgelsen på 10-15 min brændt ned på en DVD.

 • 8-10 sort/hvide billeder

 • Alle billeder gemt på en DVD eller på en USB, som du kan købe på klinikken eller selv tage med.

 • 2 billeder i farveprint

 • Vægt på børnene

 • Rapport med alle mål

 

3D/4D skanning af tvillinger

kan være en udfordring. Vi anbefaler derfor, at man kommer før uge 25, og helst i uge 22-23,
hvis man skal have chance for at se begge på billedet samtidig.

Enkelte gange kan man kun se det ene barn, idet den ene tvilling ligger 'under' den anden tvilling. Ved tvillinger giver vi ikke ny skanning gratis, hvis I ikke kan se ansigtet på begge børn. Da det kan være en helt umulig opgave.Hvad får jeg med hjem ved 3D/4D skanning, hvor der er afsat 45 min til mit besøg:

 • En lang film af hele undersøgelsen til din DVD afspiller eller computer, filmen vil vare ca.20-30 min.

 • 25-30 billeder printet ud i sort/hvid

 • Alle billeder gemt på en DVD i jpeg format, så du har dem til din computer og til at sende rundt til din familie og venner. Du kan også købe en USB på klinikken til dine billeder eller selv medbringe en, hvis du foretrækker USB frem for DVD.

 • 4-5 billeder printet i farve.

 • Vægt og måling af blodgennemstrømning i navlesnoren på begge børn.

 • Rapport med alle mål og børnenes vægt på skanningstidspunktet.

 • Børnenes køn efter uge 14, hvis du ønsker det

 


Tilskud fra Sygeforsikringen Danmark:

Hvis du er medlem Sygeforsikringen Danmark kan du få 3oo kr. i tilskud til 3D/4D skanningen, hvis den udføres af en jordemoder og besøget er på 45 min. Vores jordemødre arbejder sædvanligvis på hverdage og kun om dagen. Du skal derfor huske at fortælle, om du er medlem og ønsker at benytte dig af tilskuddet, når du booker en tid.

Når du har været til scanning, melder vi det til Sygeforsikringen Danmark med angivelse af navnet på jordemoderen, der har scannet dig, og du vil derefter få refunderet beløbet direkte fra Danmark. Du skal ikke selv foretage dig noget for at få refunderet beløbet.

 

Vægt:

Tvillingers vægt er en stor del af sundhedstjekket ved en 3D/4D scanning. Vi udregner børnenes størrelse. Her måler vi hovedets bredde og længde, maveomfang og længden af lårbensknoglen, og ud fra disse mål udregner vi en vægt på børnene.

Vi benytter de samme målemetoder som hospitalerne og udregningen foregår via ASTRAIA, som hospitalerne også benytter. Du kan derfor let sammenligne med de tidligere mål, du har fra hospitalet og vores.

Vi måler også flow på navlesnoren, det vil sige at du kan høre hjertelyden, og vi kan se om de små får næring nok.

 


Har du spørgsmål til lægen eller jordemoderen om din graviditet, så klarer vi også dem.