fbpx

Vigtigheden af tidspunktet: Hvornår bør du overveje en nakkefoldsscanning?

Nakkefoldsscanning: Hvornår er det ideelle tidspunkt?
Som kommende forældre er det helt naturligt at se frem til den første graviditetsscanning. Det er selvfølgelig spændende at få svar på en række spørgsmål, som man helt naturligt har som kommende forældre.

En nakkefoldsscanning er derfor en afgørende del af graviditetsforløbet, da du som kommende forælder kan få indsigt i en række vitale oplysninger om dit kommende barns helbred og udvikling. Men hvornår kan man få udført en nakkefoldsscanning?

Scanningen kan udføres fra uge 11+3, til uge 14+0., og undersøger om fostrets hjerte slår, om der er et, to eller flere fostre i livmoderen samt vurdere risikoen for kromosomafvigelser som Downs syndrom, Edwards syndrom eller Patau syndrom hos det kommende barn.

Double test
Nakkefoldsscanningen kombineres altid med resultatet fra Double testen.
Doubletesten måler nogle hormoner fra moderkagen og er altså ikke en gentest.
Doubletesten kan tages fra uge 8+0 og frem til uge 14+0.

 

Hvordan foregår selve scanningen?

Under scanningen placeres den vordende mor på en briks, hvor der påføres en speciel gel på maveskindet. Derefter scannes hun ved hjælp af et lille håndholdt instrument, der ligner en slags mikrofon, og som bevæges frem og tilbage over huden. Ved hjælp af ultralydsscanneren måles bl.a. tykkelsen af nakkefolden på fostret. Nakkefolden er en væskespalte, der er placeret under huden i nakkeområdet. Det er først ved slutningen af 1. trimester, at væskeophobningen kan registreres, hvilket er årsagen til, at nakkefoldsscanningen udføres på dette tidspunkt af graviditeten.

Nakkefoldsscanningen tager normalt mellem 15-20 minutter, og er for mange et vigtigt tidspunkt i graviditeten. Resultatet af nakkefoldsscanningen er ikke blot en risikovurdering, men også en mulighed for at afklare eventuelle bekymringer og forberede sig på det kommende forældreskab.

 

Risikovurdering og betydningen af resultaterne

Før en nakkefoldsscanning kan kommende forældre opleve bekymringer om, hvad resultatet vil afsløre. Spørgsmål om barnets sundhed, potentielle genetiske risici og de følelsesmæssige udfordringer ved at håndtere eventuelle diagnoser kan fylde tankerne. Det er derfor helt almindeligt at føle en blanding af spænding og nervøsitet inden denne vigtige undersøgelse. Derfor er det ofte en god idé at have medbragt støtte fra din partner eller pårørende til undersøgelsen.

Kvinde der får foretaget en ultralydsscanning
Resultatet af nakkefoldsscanningen inddeles i en høj eller lav risikovurdering, baseret på faktorer som nakkefoldens tykkelse, moderens alder og andre relevante parametre. En forhøjet risiko kan udløse yderligere undersøgelser som fostervandsprøve eller moderkagebiopsi for mere præcise svar vedrørende eventuelle kromosomafvigelser.

Selvom nakkefoldsscanningen normalt udføres i slutningen af 1. trimester, bør beslutningen om at overveje denne undersøgelse tages tidligere i graviditeten. Graviditetens første trimester er afgørende, da tidlig opdagelse af potentielle genetiske sygdomme kan give forældrene mere tid til at træffe informerede beslutninger om det videre forløb.

 

Gentest: Yderligere overvejelser

En gentest også være relevant i graviditetens tidlige stadier.
Gentesten, der kan udføres allerede fra uge 9+0, indebærer en mere præcis analyse. Den kan identificere specifikke genetiske variationer og dermed give et mere præcist billede af barnets risiko for at bære en kromosomvariant. Hvis resultaterne fra en gentest viser høj risiko for en kromosomvariant, vil man blive tilbudt yderligere undersøgelser som kan be- eller afkræfte risikoen for kromosomafvigelser.

Det er vigtigt at påpege, at en nakkefoldsscanning og double test ikke giver et resultat med 100% sikkerhed. Det er en risikovurdering. Derfor er det afgørende at overveje resultatet grundigt og diskutere betydningen af undersøgelsens resultater med din ultralydsspecialist.

Hos Ultralydklinikken for Gravide har vi ekspertise i at udføre disse scanninger præcist og vejlede kommende forældre om resultaternes betydning for det kommende barn.

 

Planlæg din kommende nakkefoldsscanning

Sammenfattende er det vigtigt at overveje tidspunktet for en nakkefoldsscanning omhyggeligt i løbet af graviditetens første trimester. Beslutningen bør træffes tidligt for at give tilstrækkelig tid til yderligere undersøgelser og eventuelle efterfølgende beslutninger i tilfælde af forhøjet risiko for kromosomafvigelser. En tidlig og informeret beslutning kan skabe ro og tryghed for kommende forældre, der ønsker at sikre den bedst mulige start for deres kommende barn.